De manier waarop wij werken is drastisch veranderd de afgelopen twee jaar. Van verplicht thuiswerken, geen fysiek contact en niet mogen reizen zijn de meeste organisaties, professionals en werkgevers weer teruggeschakeld naar ‘de oude norm’. Maar is deze oude norm nog wel hetzelfde gebleven? Persoonlijk denk ik van niet. De beperkingen hebben mij gedwongen stil te staan bij dat wat mij werkgeluk biedt. En jou misschien ook. Nu we weer met zijn allen langzaam terug naar kantoor gaan is het des te belangrijker de learnings die we hebben opgedaan vast te houden. In dit artikel deelt Rosalie wat van haar learnings, inclusief prikkelende hulpvragen.

Wat is geluk nou eigenlijk?

Allereerst: waar hebben we het over als we spreken over geluk? Het begrip wordt op verschillende manieren gebruikt. Persoonlijk denk ik dat we geluk niet moeten zien als streven, maar als een gevoel. Als we het vervolgens betrekken op werkgeluk zijn dit de omstandigheden die voor jou het beste werken. Nu ik een jaar onderweg ben in het Digital Marketing Talentship heb ik geleerd wat voor mij wel en niet werkt. Graag neem ik je mee in wat van die punten. Deze punten zijn natuurlijk voor iedereen anders, dus ontdek vooral wat voor jou werkt!

Zelfkennis

Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker het is om op een manier te werken die bij jou past. Tijdens het Digital Marketing Expert Talentship bij Beeckestijn Business School hebben wij een realdrivers test gedaan: dit is een drijfveermeting voor individuen, teams en organisaties die helpt erachter te komen hoe jij als persoon in elkaar steekt. Wat geeft je energie, en wat kost je energie? Door deze test te doen kwam ik erachter dat ik persoonlijk de verbinding aan moet gaan met mijn team. Én een duidelijk doel voor ogen moet hebben om iets succesvol te laten verlopen.

Prikkelende hulpvragen:

  1. Weet ik waar mijn talenten liggen?
  2. Hoe kan ik deze beter benutten?

Hybride werken

Zelfkennis helpt om inzicht te krijgen in hoe jij het beste functioneert. Denk aan welke omstandigheden je kunt creëren om het meeste geluk uit je werk te halen. Millennenials Gen Z zijn dol op hun vrijheid, iets waar je als werkgever rekening mee kunt houden. Misschien ben jij iemand die s ’ochtends graag meetings houdt en vervolgens deze ‘s-avonds pas uitwerkt. Maar denk ook aan welke werkomgeving jou stimuleert en motiveert. Inspirerende co-working spaces zijn tijdens de lockdown niet voor niets zoveel gegroeid. Neem er eens een kijkje! Niet alleen de deur uitgaan kan je energie geven, maar deze plekken helpen ook tot kruisbestuiving. Co-working spaces zijn soms zelfs (gedeeltelijk) door je werkgever gefinancierd. Vraag het eens na bij de HR afdeling op je werk.

Prikkelende hulpvragen:

  1. In welke omgeving zit ik het beste in mijn ‘flow’?
  2. Aan welk tijdstip zijn deze gebonden?

Relevantie

Tijdens mijn studietijd studeerde ik regelmatig hard voor een toets waarna ik het een week later weer compleet kwijt was. Herkenbaar? Niet zo gek. Maar liefst 70% van wat je leert, máar niet toepast, ben je binnen 48 uur alweer kwijt. Bij Beeckestijn Business School is dit niet het geval. Met regelmaat kan ik wat ik op vrijdag tijdens college leer de maandag erop meteen toepassen. Dit geeft de lessen zingeving wat mij vervolgens energie geeft.

Prikkelende hulpvragen:

  1. Waarvoor zou jij zelfs op een zaterdag naar college/kantoor willen komen?
  2. Waarin wil jij je ontwikkelen?

Afwisseling

Net zoals ik bij mijn werkgever Achmea elke zes maanden van opdracht wissel, zo wisselt ook elke vrijdag het college onderwerp. Dat is fijn – want onderdeel van mijn werkgeluk zit hem in deze afwisseling. Dit uit zich in opdrachten, de omgeving, het onbekende aangaan en het ontdekken. De learnings die ik opdoe gedurende mijn Talentship worden constant opnieuw gechallenged. Dat telkens op scherp blijven gezet worden geeft mij werkgeluk.

Prikkelende hulpvragen:

  1. Denk je dit werk de komende jaren te kunnen blijven doen?
  2. Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Blijf in beweging

Werkgeluk is iets dat constant in beweging is. Patronen sluipen er gemakkelijk in. Maar hoe blijf je kritisch en scherp op dat wat jou energie geeft? Graag deel ik jou mijn tips om je hierin verder te verdiepen:

Categories:

Tags:

Comments are closed